Star moments

Satusiltoja-kesäleiri

During spring when I was wondering how to arrange the summer program for my firstborn, when he would be on holiday and I would still be working, I realized how much different summer camps and activities there are available for children. Hut building, city orienteering, making hobby horses, nature adventures, different kinds of sports and crafts – experiences for everyone.

Last year I had heard of an unforgettable community art camp for refugees organized by Pilvilinna, an art community. The refugees e.g. got to make art of their dreams together with Finnish children and young people. My own dream of arranging a summer camp became stronger and I decided to do it at a refugee centre in the capital area of Helsinki.

The important starting points of the Storybridges project have been active participation, listening, empowerment and dialogue. After the first hectic day at the summer camp I struggled how to bring forward these values with dozens of 1–16-old children with our common language of gestures and facial expressions. Day by day we became familiar with each other, learned from each other – we found a common ground, or may it had existed before, but I didn’t how to tune to it.

The star moments during the summer camp were when I saw children playing with their self-made hobby horses, and when a tired-looking mother of seven children smiled happily when she saw her children playing with role clothes, or when I put a glittery, star-shaped sticker on one girl’s cheek saying that “You’re a star girl” and seeing her face changing from unsmiling to exalted. Even though the summer camp was a short time in our lives, I feel it will stay as a special memory for everyone for a long time.

Anna-Leena Lastikka, the project leader of the Storybridges project

SUOMEKSI: 

Tähtihetkiä

(julkaisu myös Lapsinäkökulma-blogissa 31.8.2017)

Keväällä pohtiessani esikoiseni ohjelmaa kesäkuulle, kun itse olisin vielä töissä ja koulut olisivat jo loppuneet, havahduin siihen, kuinka paljon kesäleirimahdollisuuksia lapsille oli olemassa. Majanrakennusta, kaupunkisuunnistusta, keppihevosten tekemistä, luontoseikkailuja, liikuntaa ja kädentaitoja kaikissa eri muodoissaan – elämyksiä joka lähtöön. Olin jo edellisenä vuonna kuullut taideyhteisö Pilvilinnan järjestämästä mieleenpainuvasta yhteisötaideleiristä vastaanottokeskuksen asukkaille, jotka olivat päässeet tekemään taidetta omista unelmistaan. Oma unelmani kesäleirin järjestämisestä vahvistui ja päätin, että Lapset kertovat ja toimivat ry:n Satusiltoja-hankkeessa toteutetaan kesäleiri pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksessa asuville lapsille ja nuorille.

Hankkeen kantavia lähtökohtia ovat olleet toiminnallisuus, kuunteleminen, voimaantuminen ja vuoropuhelu. Ensimmäisen hektisen leiripäivän jälkeen mietin, miten lähtökohdat voivat mitenkään toteutua, kun mukana on 1–16 -vuotiaita lapsia ja yhteinen kielemme perustuu eleisiin ja ilmeisiin. Päivä päivältä totuimme toisiimme, opimme toisiltamme – yhteinen sävel löytyi tai ehkä se oli ollut olemassa, mutta itse en vain osannut heti virittäytyä siihen.

Leirin tähtihetkiä olivat itselleni lasten riemun näkeminen heidän leikkiessään itse tekemillään keppihevosilla, ja kun eras väsyneen oloinen äiti, jolla oli seitsemän lasta, hymyili onnellisen näköisenä nähdessään lapsensa roolivaatteissa leikkimässä tai kun liimasin kimaltavan tähtitarran erään lapsen poskeen sanoen hänelle “You are a star girl” ja hänen ilmeensä muuttui hymyttömästä haltioituneeksi. Vaikka kesäleiri olikin vain lyhyt aika elämästämme, olen varma siitä, että kaikki mukana olleet muistavat sen pitkään.

Anna-Leena Lastikka, Satusiltoja-hankkeen johtaja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s